حتما تا الان شنیده اید که یک کاشی درجه ۱ است و دیگری درجه ۲، ۳ یا ۴. این درجه بندی ها نشان دهنده ی کیفیت، مرغوبیت و بی عیب بودن کاشی است. همچنین استفاده از کاشی ها و سرامیک ها از درجه ۱ تا درجه ۴ رواج دارد و اینطور نیست که فکر کنید درجه ۱ به دلیل بالا یودن کیفیت دارای فروش بیشتری است. برای فهمیدن نوع درجه و تاریخ تولید ، کافیست نگاهی به جعبه کاشی ها بیاندازید. تا درجه بندی کاشی، تاریخ تولید، میزان نفوظ پذیری و… را متوجه شوید و به این صورت انتخاب بهتر و دقیق تری داشته باشید. مطالب زیر به شما کمک می کنند که درجه بندی های کاشی و سرامیک را بهتر و دقیق تر درک کنید.

  • نحوه درجه بندی: بعد از خروج كاشي ها از خط كوره و منتقل شدن آنها روي پالت، بعد توسط دستگاهی مثل TGV و یا LGV به بخش درجه بندي منتقل مي شود كاشي ها توسط دستگاه شماتيك از روي پالت برداشته شده و روي خط درجه بندي گذاشته مي شوند. كلاً كاشي ها براساس سطح ظاهر ،قوس و سايز درجه بندي مي شوند كار درجه بندي سطح ظاهري توسط اپراتورها انجام مي شود.
  • در فاصله دو سانتیمتری تمامی کناره های سطح لعابدار آنها بیش از یک یا دو خال، به قطر حداکثر نیم میلیمتر وجود نداشته باشد.
    • کاشیهایی که در سطح لعابدارشان فقط ۲ یا ۳ خال به قطر حداکثر نیم میلیمتر داشته باشد.
    • کاشیهایی که در یکی از ۴ لبه شان تنها یک لعاب نگرفتگی، حداکثر به ابعاد ۱۰*۳ میلیمتر داشته باشند.کاشیهایی که در کناره سطح لعابدارشان فقط دو لعاب نگرفتگی، حداکثر به ابعاد ۵*۲ میلیمتر داشته باشند .
    • کاشیهایی که در یکی از چهار گوشه شان تنها یک لب پریدگی ، حداکثر به ابعاد ۵*۳ میلیمتر داشته باشند.
    • کاشیهایی که در یکی از گوشه هایشان تنها یک لب پریدگی، حداکثر به ابعاد ۲*۲ و در سطح لعابشان یک خال، حداکثر به قطر نیم میلیمتر داشته باشند.
      • در تمامی کناره های سطح لعابدارشان فقط یک لکه لعاب نگرفتگی، حداکثر به ابعاد ۳*۲ میلیمتر وجود داشته باشد.

        اپراتورها براساس عيوب وجود در كاشي مثل لعاب برگشتي ترك، جوش، كيفيت چاپ، رنگ، لب پريدگي و غيره كاشي ها را درجه بندي مي كنند . در قسمت درجه بندي سطح ظاهري اپراتور ها به وسيله ماژيك روي كاشي درجه آن را مشخص مي كنند .

        بعد از قسمت سطح ظاهري كاشي ها به قسمت قوس (بلانر)مي رسد در اين قسمت ۵ عدد سنسور وجود دارد كه در امتداد هم قرار دارند كه هر سنسور داراي دو عدد چشم الكترونيكي است.

        در اين قسمت سنسورها براساس اطلاعاتي كه به دستگاه داده شدهاند كاشي را براساس قوس درجه بندي مي كنند.

        كاشي هاي محدب:

        اگر كاشي ۸/ درصد خطا داشته باشد (درجه ۱)

        اگر كاشي ۰/۱ % خطا داشته باشد (درجه۲)

        اگر كاشي ۳/۱ % خطا داشته باشد (درجه۳)

        اگر كاشي ۳/۱ % خطا داشته باشد (درجه۴)

        كاشي هاي مقعر:

        اگر ۵/ % خطا داشته باشد (درجه ۱)

        اگر ۷/ % خطا داشته باشد (درجه۲)

        اگر ۹/ % خطا داشته باشد (درجه۳)

        بعد از عبور كاشيها از اين قسمت به قسمت کالیبره (سایزر) مي رسد كه كاشي ها از لحاظ سايز درجه بندي مي شوند در اين قسمت كاشي از سنسور ها عبور مي كند كه اين سنسور ها كار اندازه گرفتن كاشي ها را برعهده دارند اين سايز ها استاندارد براساس يك كاشي مي سنجند اين كاشي(الگو یا سمپل)نام دارد كه يك كاشي نرمال است و كاشي ها روي خط را با اين كاشي مقايسه مي كنند.

        بعد از اين قسمت كاشي به دو عدد سسور مادون قرمز ي رسند كه كار درجه بندي كلي بر عهده اين دو سنسور است.

        مثال: وقتي كاشي از لحاظ سطح ظاهر درجه ۱ خرده باشد از لحاظ قوس درجه ۲ و از لحاظ سايز درجه ۳ اعلام شده است اين دو سنسور هميشه بزرگترين عدد را انتخاب مي كنند كه اين كاشي درجه ۳ اعلام مي شود چون كمترین عيب هم باعث مي شود كه درجه ما فرق كند.

        بعد از اين سنسورها كاشي ها به بخش (سورتينگ)مي رسد در اين بخش ۹ عدد استيكر (STAKER) وجود دارد كاشي ها به وسيلة استيكر ها مرتب شده ورودي هم قرار مي گيرند. در این قسمت کاشی ها در درجات مختلف جدا می شوند.و سپس انتقال کاشی های جدا شده برای کارتن شدن

        چطور درجه بندی کاشی و سرامیک را با یک نگاه متوجه شویم؟

        کاشی و سرامیک درجه یک

        به کاشی و سرامیک هایی می گویند که کاملا سالم باشند و هیچ گونه نقصی در سطح لعابدار و کناره آنها وجود نداشته باشد.

        کاشی درجه دو

        سرامیک و کاشی هایی هستند که از نظر دید ظاهری یکی از معایب زیر را داشته باشند:

        کارتن کاشیهای درجه ۴ معمولا سفید هست و روی کارتن سفید نوشته شده که این کالا مشمول قانون ۲۵ استاندارد ایران نمیباشد. کیفیت درجه ۴ معمولا شانسی هم هست . شاید ۵ کامیون بار درجه ۴ رضایت بخش باشه ولی ماشین ششم کاشی ضایعات و سرامیک غیر قابل مصرف باشد

      • کاشی درجه سه

      کاشیهایی هستند که از نظر ظاهری در سطح لعابدارشان فقط یک خال، به قطر حداکثر ۳ میلیمتر وجود داشته باشد.

    • کاشی درجه چهار

      کاشی و سرامیک های درجه ۴ دارای خصوصیت های زیر هستند:

    درجه بندی کاشی صادراتی

    کاشیهای صادراتی، مخلوطی است از کاشیهای درجه یک و درجه دو.

    گرید بندی بجای درجه بندی

     مدتی است برای توجیه پایین بودن قیمت کالا باب شده که معمولا تولید کننده درجات ۱ و ۲ و ۳ را در گرید B بسته بندی میکند. البته در کارخانجات مختلف گرید بندی فرق میکند. مثلا یکی بهترین محصولش گرید A و یک کارخانه هم بهترین محصولش گرید C هست.